top of page
SailingTheGoogLife Logo hvit outline.jpg

Kulturhistorisk seilas Varangerfjorden rundt

Kirkenes

5 dager

Fra kr. 19 500,- per deltaker

Beskrivelse

Dette er turen for deg som ønsker en stor reiseopplevelse i en liten gruppe, til lands og vanns, gjennom historie, kultur og utsøkt natur. 

Turen begynner på sykkelsetet i Kirkenes, mens selve seilaset starter i Grense Jakobselv, rett ved den russiske grensa. Reisen består av herlig seiling, strandhugg, overnatting både i båt og på hotell, lange gode måltider, vandringer, ulike typer fiske og besøk på museer og kulturminner. Når ankeret er lettet, går ferden ut fjorden fra kong Oscar den 2s kapell, til selveste Barentshavet. Vi seiler videre langs Varangerfjorden og går i land flere steder, for å se, lære, fiske, spise og møte det blomstrende lokale livet her oppe. Siste del av turen foregår med bil, og da er det noen av Nord-Norges flotteste og mest spennende attraksjoner som venter oss langs reiseruten. Vi kan nevne smellvakre Ekkerøy, kvænhovedstaden Vadsø, hekseprosessenes Vardø og idylliske Hamningberg ved verdens ende.

 

En kulturhistorisk reise Varangerfjorden rundt, betyr å bli kjent med flere kulturer, få lære mye spennende historie, teste ut havets aller beste smaker, møte mange ulike mennesker og se spektakulær natur. Det betyr også å forstå – i praksis – hva det innebærer å leve av naturen og i naturen. Vi fanger vår egen middag som tilberedes når seilbåten ankres opp i en lun lagune for natten. Om dagen gjør vi strandhugg og begir oss ut på vandreturer i et terreng som er lett tilgjengelig og fullt av liv. Her kan du se ( om de ikke gjemmer seg) både reinsdyr, ørn, lemen, hval og rev. Når alle puslespillbitene i opplevelsen etter hvert faller på plass, får du hele bildet av hvordan det var – og er - å leve i Varanger, den ytterste nordøstlige skansen av vårt langstrakte og vakre land. Livet er litt annerledes i Varanger, og det er verdt å oppleve det selv.

Program

Dag 1. Kirkenes – Grense Jakobselv - Kjelmøya

Dere blir møtt på flyplassen i Kirkenes kl.1200, og får utdelt sykler for en frisk tur på fine sykkelstier inn til Kirkenes sentrum. Etter en sightseeing rundt i byen, feirer vi turen som venter oss over en hyggelig lunsj. Vi kjører sammen til Grense Jakobselv med bil, der dere får det første inntrykket av storhavet og får se den russiske grensa. Vi er nesten i Russland her oppe, og historiene denne kvelden blir nok preget av det. Kveldsvandringen ved storhavet avsluttes ved Kong Oskar 2s kapell, der vi går om bord i seilbåten S/Y DET GODE LIV. Dagen avsluttes med et lite nattseilas med fiske før vi ankrer opp ved Kjelmøya.

Dag 2. Revøysund - Brashamn

Etter avslappende søvn og hvile i den lyse nordnorske sommernatta, koser vi oss med en god frokost. Så går vi i land for å utforske øya. Her har det bodd mennesker siden steinalderen, og Kjelmøya byr også på interessante krigsminner. Krigshistorien i Finnmark er full av dramatikk og viser helt andre sider av krigen enn mange kjenner til. Når vi er klare seiler vi videre og tar turen innom det fraflyttede samfunnet Revøysund, med sin spøkelsesbebyggelse og gamle fortellinger. Så er det tid for å jakte på kveiter og kongekrabber! Fiske er en viktig del av kulturen i Finnmark, derfor blir det både fiskehistorier og utøvelse av kunsten i praksis. Den selvfangede middagen inntas for anker i lune, trivelige Brashamn der vi også overnatter. Her ligger vi helt på kanten mellom den store Russiske Taiga og Finnmarksvidda. Historier om samenes liv og fangstkulturen i nord, kommer sikkert på dagsorden denne kvelden.

 

Dag 3. Bugøynes – Varangerbotn – Vester Jakobselv

Fra Brashamn seiler vi, etter frokost, til Bugøynes, den sjarmerende, lille «finske» fiskerbygden med sin vakre hvite sandstrand. Her kan man la seg friste til å kaste seg ut i det klare, kalde vannet for så å tine opp i en ekte finsk badstu (sauna). Faktisk kommer det ungdommer fra hele verden hit for å gjøre nettopp det! Bugøynes er opprinnelig et finsk bygdesamfunn som i dag lever av kongekrabbefiske med eksport til hele verden. Her forlater vi seilbåten og reiser videre med bil til Varangerbotn og Mortensnes for å besøke Norges aller eldste kulturminner og samiske offerplasser. Landskapet her er stort, åpent og behagelig å reise gjennom. Det bor mennesker nesten langs hele ruta, og alle små steder har sin historie. Vi fortsetter videre til Vestre Jakobselv for heftig laksefiske under midnattssola. Kvelden og natten kan tilbringes på trivelige Varangertunet i Vestre Jakobselv.

 

Dag 4. Vadsø – Vardø – Hamningberg - Ekkerøy

Etter frokost kjører vi til Vadsø der dere får utdelt sykler for en liten sightseeing med besøk på museene og en tur ut på «øya» til Roald Amundsens luftskipsmast. Det var her luftskipet «Norge» med Amundsen og Umberto Nobile ombord, ankret opp på vei mot Nordpolen. I Vadsø får du også historien om hvalfangeren Svend Foyn. Polarhistorien er fantastisk og spekket med heltefortellinger. I Vadsø kjenner du virkelig at man fortsatt kan gå i polarheltenes fotspor.

Etter sightseeingen i Vadsø, kjører vi til Vardø der vi spiser lunch. Vardø er Nord-Norges kulturelle vugge. Det er neppe noen steder i landet vårt som har en så mangfoldig og dramatisk historie å vise til. Det var den aller første byen i nord, og den har blant annet sitt internasjonalt anerkjente kunstmonument over hekseprosessene som foregikk her på 1600-tallet. Rett utenfor byen ligger også det verdenskjente fuglefjellet Hornøya, som har et overveldende fugleliv. Vi fortsetter derfor med en kort båttur ut dit kl.15.00, med retur til Vadsø kl.17.00. Her gjelder det å ha med kamera!

Vel tilbake starter vi reisen på landets nordligste Turistveg ut til «The end of Europe», bygda Hamningberg. Landskapet her er helt annerledes enn noen annet sted i Norge, det føles nesten som å komme til en annen planet. Det er vakkert og fascinerende, og også dette området er fullt av gode historier!

 

Vi regner med å kjøre mot Vadsø og ta kvelden i det lille, vakre kystsamfunnet Ekkerøy rundt kl.22.00. Her er det rike muligheter for nattevandring opp til fuglefjellet som ligger nær sagt midt i bygda. Det blir selvsagt også mat og en deilig overnatting i flotte hytter med utsikt.

 

Dag 5.  Ekkerøy-Kirkenes

Avreisedag! Bilen har avgang kl.07.30 etter frokost på Ekkerøy og ankommer Kirkenes lufthavn kl. 10.30. Det blir 1 times tid til innsjekk før flyavgang ca. kl.11.30.

 

Nærmere informasjon

  • Tilgjengelige plasser på turen: 4-5

  • 2,5 dager og 2 netter i seilbåt, 2,5 dager og 2 netter på land.

  • Ta med varme og praktiske klær, godt fottøy, korte støvler, kikkert og et godt kamera.

  • Ikke glem «badeutrusting» for badstue og isbadere

  • Begrens bagasjen som medbringes om bord til det dere trenger for 2,5 dager. Vi må av plasshensyn pakke om fra koffert til våre vanntette bager. Kofferter blir oppbevart på land til vi fortsetter turen med bil.

  • Husk og opplyse om eventuelle allergi eller andre spesielle hensyn som må ivaretas.

 

 

 

 

Forespør booking av opplevelse her

Fyll ut skjemaet under for å booke opplevelsen. Vi kontakter deg på epost og avtaler alt.

Fornavn

E-post

Etternavn

Telefon

Hvilke datoer passer for dere?

Beherskede språk

Antall personer

Annen info (allergier, spesielle behov el.)

Takk for din forespørsel! Vi kontakter deg og avtaler alt per epost.

Tilgjengelige datoer

bottom of page